was successfully added to your cart.

7 Senaman Ringkas Kuruskan Badan

By October 12, 2017Senaman Efektif

1. BUKAN HARI-HARI. Saya tidak bersenam hari-hari. 7 days in a week? Tidak. 5 kali seminggu? Bukan. Percayakah anda, saya hanya melakukan senaman apabila saya mahu untuk lakukan senaman.

Saya memilih 3-4 kali sahaja seminggu untuk lakukan senaman. Pilih dan sesuaikan jadual senaman dengan waktu yang anda ada.

2. JANGAN SIBUK MEMILIH PAKAIAN. Ini antara masalah yang ada pada sebahagian daripada kita. Acah-acah dan terlalu sibuk dalam faktor pemilihan pakaian yang sesuai untuk bersenam. Saya TIDAK pernah mewajibkan perlu pakai baju jersey, kasut sukan yang mahal dan cap yang nampak cool.

Anda tidak perlu semua itu. Pakaian hanyalah sampingan bagi saya. Pakai saja pakaian yang anda rasa paling selesa dan sesuai untuk bersenam. Saya ulang yang SESUAI untuk bersenam.

Harap faham. Itu pakaian kita. Kita suka dan selesa dengan pakaian itu.

3. TEMPAT BERSENAM. Jujurnya saya sangat malu untuk bersenam di khalayak ramai ketika obes dulu. Mana tidaknya, baru mula berjoging dan berjalan kita sangka semua orang pandang kita. Ada saja yang tak kena walau hakikat semuanya dah kena.

Ini kerana confident level bagi mereka yang obes tersangatlah rendah. Saya faham, itu perkara biasa. Jesteru apa yang saya lakukan pada permulaan. Pilih tempat senaman yang tak ramai orang kenal. Contoh, saya dari Taman A. tetapi saya bersenam di Taman B.

Harus ingat! Jika kaedah ini terus anda lakukan dan lakukan. Sampai bila anda nak naikkan keyakinan diri sendiri? Setiap hari perlu ke taman orang untuk bersenam? Jangan.

Seperti saya maklum, orang akan mencemuh, orang akan mengata dan sindir. Mahu tidak mahu pekakkan telinga butakan mata dan tegarkan hati. Ini tentang kesihatan kita, ia tentang berat badan kita.

Seharusnya kita lebih peduli daripada mereka. Bukan terasa dengan cemuhannya. Keep it up guys!

4. SENAMAN PALING RINGKAS. Jangan lakukan senaman dengan terus berjoging dan senaman ‘high intensy’ dengan cara mendadak dan terkejut.

Mulakan senaman anda dengan gaya paling santai, dan tidak terlalu membebankan badan anda yang obes dengan berjalan kaki.

Ya, berjalan kaki dalam tempoh 15-20 minit antara senaman ringkas yang pernah saya amalkan. Berjalan kaki tidak memenatkan dan kebanyakan dari kita mampu lakukan.

Ke mana harus kaki itu melangkah? Berjalanlah ke tempat-tempat yang anda sangat senang dan nikmati. Sesiapa yang suka berjalan di taman berjalanlah di taman. Sesiapa yang sangat senang berjalan di pasaraya berjalanlah di sana.

Pokok pangkalnya, berjalanlah ke tempat-tempat yang sangat anda senang. Berjalan kaki tak perlu syarat untuk pakai pakaian sukan. Pakai sandal dan dan berkain pelikat sekalipun tidak akan menjejaskan aktiviti berjalan kaki ini.

5. JOGING DAN BERSUKAN. Sekiranya badan anda mampu untuk buat senaman dan aktiviti yang sedikit berat berbanding hanya berjalan kaki. Silakan.

Joging antara aktiviti yang sedikit memenatkan bagi mereka yang baru mula berjoging. Tetapi senaman ini lama kelamaan mampu meningkatkan stamina badan anda!

Saya berjoging dalam tempoh 4 minit sahaja pada permulaannya. Cukup 4 minit berhenti. Jangan paksa untuk joging selama mereka yang sudah terbiasa berjoging lama. Ini akan buat anda cedera! Biasa-biasa saja, penat berhenti. Ada tenaga sambunglah kembali.

Lama kelamaan tingkatkan masa berjoging, dari 4 minit kepada 6, 6 minit kepada 8. Dan begitulah seterusnya.

6. TIDAK ADA MASA BERSENAM. Persoalan ini sering diajukan oleh mereka yang sudah bekerjaya dan mempunyai masa yang terhad untuk senaman.

Nasihat saya, lakukan apa jua pergerakan atau aktiviti yang banyak menggerakkan badan anda.

Banyakkan turun naik tangga, lebihkan berjalan untuk ke sesuatu tempat dan sentiasa aktifkan diri.

Gaya hidup yang aktif akan membantu dalam pembakaran kalori di dalam badan. Cuba hidup aktif dan jangan hanya bersenang lenang di kerusi meja kerja dan menikmati penghawa dingin.

Terus aktifkan diri. Buat-buat rajin di ofis.

7. BUKAN SENAMAN YANG MAMPU BAKAR KALORI. Ya, ada aktiviti yang BUKAN senaman tetapi membantu membakar kalori anda.

Aktiviti mudah dan boleh dilakukan di rumah. Sapu sampah, bersihkan halaman rumah, bersihkan daun-daun kering, memasak dan aktiviti yang banyak menggerakkan badan.

Ini antara yang saya lakukan apabila cuaca tidak mengizinkan atau datang mood malas. Serius, ia akan membantu dalam proses mengurangkan berat badan.

Seperti yang selalu saya ulang, 70% adalah dari gaya pemakanan dan hanya 30% daripada senaman.

Senaman akan mempercepatkan sedikit proses mengurangkan berat badan, tetapi kadar pengawalan makanan tetap jadi keutamaan.

Saya harap dan berdoa agar anda berjaya dan mampu seimbangkan kedua-duanya. Tiba masa untuk ubah gaya hidup agar lebih aktif dan tidak pasif.

Teruskan usaha, biar sesiapa pun yang menghina dan mencela, hidup anda.. pilihan anda.

Kalau bukan sekarang untuk aktifkan diri, bila lagi?

Teruskan!

Jadilah ahli VIP Geng Detox
Daftar sekarang dan dapatkan EBook PERCUMA Menu Detox Sihat terus ke email anda.Nota Khas: Email anda adalah rahsia dan dijaga rapi.
GengDetox

Author GengDetox

More posts by GengDetox

Leave a Reply